Alles mag op tafel
In mijn werk zie ik dat steeds meer praktijken op zoek gaan naar een manier van werken die nog persoonlijker, inclusiever en innovatiever is. Waar niet alleen de zorgvragers, maar ook de zorgverleners écht gehoord en gezien worden. Waar de diversiteit aan ervaringen, ideeën en kwaliteiten binnen het team niet alleen worden erkend, maar als bron van kracht worden benut. En dat is precies waar we bij Training en beleving blij van worden: teams creëren waar iedereen gehoord wordt en alles op tafel mag. Met als resultaat meer werkplezier, betere communicatie en gelukkigere zorgverleners.
Dromen: het creëren van een gedeelde visie
Elke verandering begint met een verlangen naar iets anders. Misschien wil je binnen jouw team meer aandacht besteden aan innovatieve zorg en daarom jullie vaardigheden verder ontwikkelen. Of misschien wil je een verbeterslag maken in de onderlinge communicatie, of ervoor zorgen dat zorgmedewerkers zelf lekkerder in hun vel zitten. Wat je droom ook is, het is essentieel dat deze gedeeld wordt door het team. Deep democracy kan helpen bij het verkennen van deze dromen, door ruimte te geven aan alle stemmen en wensen. Het gaat niet alleen om wat de meerderheid wil, maar juist ook om de ideeën die onder de oppervlakte sluimeren. Wanneer ieders droom telt, wordt de visie rijker en sterker. Daar ben ik heilig van overtuigd, en daarom volgde ik met mijn collega Guusje van Dooren laatst een training over dit onderwerp, om teams nóg beter te kunnen begeleiden.
Verbinden: elk perspectief is waardevol
Een team bestaat uit individuen met unieke ervaringen en perspectieven. Soms kunnen deze verschillen botsen, maar vaak liggen juist hierin kansen om te groeien. Door middel van deep democracy kunnen teams leren om deze verschillen te omarmen en de wijsheid van zowel de meerderheid als de minderheid te benutten. Belangrijk is daarbij om te weten dat verbinden niet betekent dat je het altijd met elkaar eens moet zijn, maar wel dat je elkaar kunt vinden in het streven naar het beste voor de praktijk en voor elkaar.
Kwaliteiten: iedereen draagt op haar eigen manier bij
Wanneer mensen zich gehoord en gezien voelen, komen hun kwaliteiten vanzelf naar boven. Ieder teamlid heeft unieke vaardigheden en ervaringen die van waarde zijn voor de praktijk. Misschien is iemand een kei in communicatie, terwijl een ander juist sterke organisatorische talenten heeft. Deep democracy geeft ruimte aan deze kwaliteiten door iedereen aan te moedigen om actief bij te dragen. Niet alleen de "gebruikelijke" experts komen aan bod, maar ook de stille krachten die met hun inzichten een belangrijke bijdrage kunnen leveren. De kunst is om al deze perspectieven en kwaliteiten naar boven te krijgen, zodat alle teamleden op hun best (en blijst!) kunnen functioneren. Daar helpen we bij Training en beleving graag mee met een op maat gemaakte teamdag.
Acties: een visie in de praktijk brengen
Wat vaak nog het moeilijkst is, is de implementatie van de opgedane kennis. Je kent het vast: na een teamdag ga je geïnspireerd naar huis, maar vervolgens verval je toch weer in oude patronen. Het is de stap van praten naar doen die vaak het moeilijkst is. Daarom besteden we in onze teamdagen extra veel aandacht aan de concrete stappen die nodig zijn om verandering te bewerkstelligen. We kijken gezamenlijk naar welke acties er nodig zijn om écht door te pakken en blijvende verandering te realiseren.
Klinkt dat nou als muziek in je oren? Dan kijken we graag met jou naar de mogelijkheden voor een teamdag. Er is van alles mogelijk, volledig afgestemd op waar jullie nu als team staan en waar jullie graag heen willen. Laat het vooral weten als je benieuwd bent naar de mogelijkheden! Stuur een mailtje naar info@trainingenbeleving.nl en we reageren snel op je aanvraag.